Low Speed Ventilation

Low Speed Ventilation: de laagste PUE voor datacenters gecombineerd met de hoogste betrouwbaarheid op de luchtcirculatie. 

  

Datacenters

Het energiegebruik, de betrouwbaarheid van de systemen en de beheersing van het binnenklimaat bepalen de prestaties van een datacenter. Al deze factoren staan, of vallen, met een goed ontwerp.

Een belangrijke keus die het energiegebruik bepaalt, is die van het koelprincipe. Daar zitten meerdere aspecten aan: waar komt de koude vandaan en hoe circuleert de lucht door het datacenter? Bij een goed ontwerp is het energiegebruik voor luchtcirculatie vrijwel nihil. Ventilatie-energie hoeft maximaal 0.01 aandeel van de PUE te zijn.

Het ontwerpprincipe dat Boersema Installatie Adviseurs hiertoe hanteert is dat van Low Speed Ventilation waarbij, zoals de naam al zegt, de luchtsnelheid laag wordt gehouden. Hoge luchtsnelheden in een datacenter veroorzaken meer problemen dan velen zich realiseren. De meeste hotspots worden veroorzaakt door de lokale drukverschillen die ontstaan door de hoge luchtsnelheden. Deze symptomen worden doorgaans bestreden door overdrukken toe te passen, wat op zichzelf weer tot andere problemen en kosten leidt. Al met al komt deze vorm van geforceerde klimaatbeheersing de betrouwbaarheid niet ten goede. Dat zal met name blijken als de belasting van het datacenter wat dichter in de buurt komt van waarop het ‘berekend’ is. Een goed ontwerp voorkomt deze problemen en gebruikt ook nog eens amper energie voor de luchtcirculatie.

Boersema Installatie Adviseurs heeft meerdere datacenters ontworpen op uiteenlopende locaties, wel of niet gebruikmakend van het Low Speed Ventilation concept.

Naast het feit dat het concept garant staat voor minimaal energiegebruik en het geen hotspots introduceert, biedt het vele mogelijkheden, o.a. voor hergebruik van warmte en vrije koeling door de hoge watertemperaturen.

 

 
 

Contact

Boersema Installatie Adviseurs BV
Hogeweg 229c3816 BS Amersfoort

+31 33 455 37 37post@bia.nl