Wie zijn wij?
Als Boersema Installatie Adviseurs adviseren en ontwerpen we installatietechnische voorzieningen. Het doel is om leef- en werkomgevingen te creëren die gezond, duurzaam én comfortabel zijn. Om dit doel te bereiken hebben we een proactieve houding om zo bij te dragen aan een goed ontwerp als stevige basis, passend bij de desbetreffende gebouwfunctie. We zijn sterk in het maken van analyses en het leveren van doelgerichte oplossingen. Integraal ontwerpen is hierbij onze stijl.
Naast het adviseren en ontwerpen van installatietechnische voorzieningen, adviseren we ook in de gebruiksfase. Hiermee krijgen en/of houden onze opdrachtgevers (gebouweigenaren/beheerders) grip op de exploitatiekosten, kwaliteit en prestaties van de installaties.
We werken aan alle facetten van verduurzaming en onze ervaring ligt bij zowel nieuwbouw als renovaties. Bij Boersema Installatie Adviseurs is er ruimte voor onderzoek en nieuwe ideeën. We proberen onszelf, onze collega’s en opdrachtgevers, te blijven uitdagen om na te denken over ambitieuze duurzame oplossingen. Dit doen we zonder de haalbaarheid en kosten uit het oog te verliezen.
Welke vraag/probleem ligt er?
Duurzame energie is soms duur, soms goedkoop. Het is raar dat we als gebruikers in gebouwen daar niet slim mee omgaan. Waar in woningen veel mensen de wasmachine aanzetten als de stroom goedkoop is, wordt in de utiliteitsbouw dit aspect nog zelden gebruikt.
Zou het mogelijk zijn de ventilatie wat zuiniger te laten draaien als de stroomprijs hoog is? Moeten we extra buffervaten in de verwarming en koeling inbouwen zodat we de warmtepompen en koelmachines buiten de piektarieven laten draaien? Of wellicht de temperatuur in de zomer wat kouder maken voor werktijd zodat in dure uren er meer accumulatie in gebouwen zit? Worden ouderwetse pneumatische systemen weer modern, omdat perslucht gebufferd kan worden? Of moeten we het meer zoeken in buffering door phase change materials toe te passen?
Hoe schakelen we elektrische apparatuur in gebouwen zinvol bij en af? Is verlichting op piekmomenten (deels) uit een optie? De laadpalen van de elektrische auto’s daarop aansturen lijkt logisch, maar is in bestaande systemen nog niet altijd makkelijk. Maar verder gedacht, kunnen we de auto accu’s of accu’s van bijv. heftrucks in bedrijfsruimten ook slim gebruiken als buffer? Of schaffen we een separate energieopslag aan?
Wat breng je mee aan kennis of vaardigheden?
Een afstudeerstagiair van de HU heeft in 2022 onderzoek gedaan naar allerlei vormen van energiebuffering. Daar gaat het nu niet over. We zoeken een student die met ons de studie aangaat naar het slim inzetten van bestaande en nieuwe beschikbare technieken.
We zoeken voor dit onderzoek een student in een elektrotechnische richting, met belangstelling voor smart-structuren. Je zult voor dit onderzoek gaan samen werken met een student werktuigbouwkunde.
Past onze cultuur bij jou?
Wij bieden je een omgeving waarin je veel kan leren maar ook zelf initiatief moet (leren) nemen. De collega’s delen graag kennis met jou en helpen je op weg.
Interesse in deze stageopdracht?
Spreekt deze opdracht je aan? Upload dan jouw CV en motivatiebrief via het formulier. Heb je eerst nog vragen? Neem dan contact op met Kees Boersema 033 455 37 37. Hopelijk zien we je snel!